| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dziu83

|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 6:09 pm Temat postu: Gdzieś w połowie drogi do marzeń.... |
|
|
Odchudzam się mniej więcej od stycznia tego roku i w tej chwili mam 14kg balastu mniej! W tyciu bardzo mi pomogły problemy hormonalne, ale od mniej więcej tego samego czasu również biorę leki. Jest lepiej , czuję się lepiej, wyglądam lepiej. Jednak jem małe ale nadal mam nadwagę i moim celem teraz jest dojście do prawidłowej wagi co najmniej 65kg.
Nie mam ograniczeń czasowych nigdzie mi się nie pali, a wiem że wolniej znaczy skuteczniej!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
x_X_x
|
Wysłany: Wto Sie 11, 2009 6:47 pm Temat postu: |
|
|
owacje na stojąco za zdrowe podejście - trzymam kciuki  _________________ raz jestem raz mnie nie ma - gg wciąż działa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pyśka

|
Wysłany: Sro Sie 12, 2009 7:00 am Temat postu: |
|
|
dokładnie podejście bardzo dobre.
Bo nie sztuka w ciągu m-ca zwalić 10 kg. Tylko potem rób co chcesz z tak rozregulowanym organizmem. _________________ [url=http://straznik.dieta.pl/index.php]
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
monia-karina Gość
|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 12:54 pm Temat postu: hM |
|
|
| Mam pytanie w sprawie tych problemów hormonalnych... ja też podejrzewam, iż przez nie mam tyję i napady na słodkie itd. prosze o odpowiedź.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
x_X_x
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 3:59 pm Temat postu: |
|
|
o problemach z hormonami mogą świadczyć problemy w czasie okresu ( zbyt obfite/skąpe miesiączki, bóle, omdlenia, bolesne twarde piersi, )
problemy z cerą ( trądzik, pojedyncze "pryszcze" wyskakujące w czasie dni płodnych lub 2-3 dni przed okresem ) przetłuszczające się włosy, nadmierna potliwość .... i wiele wiele innych mniej lub bardziej popularnych objawów
problemy wynikające z burzy hormonalnej powinny ustąpić ok 2 lat po pierwszej miesiączce _________________ raz jestem raz mnie nie ma - gg wciąż działa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 7:34 pm Temat postu: |
|
|
| Ja z objawów to miałam wyłącznie nadmierne owłosienie w miejscach typowo męskich i to był główny powód skierowania mnie na badania, no i jak się pózniej okazało także to był powód tycia. Także na to nie ma reguły jeżeli podejrzewasz takie problemy to zrób badania hormonalne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
monia-karina Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 5:19 am Temat postu: |
|
|
| A na czym dokładnie polega to badanie hormonalne???czekam na opd. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laVache
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 3:06 pm Temat postu: |
|
|
| Ja też jestem ciekawa czy to były inne badania niż badania endokrynologiczne? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Badania miałam na prawie wszystkie hormony w tym kierunku: w okr. przez ginekolog dniach cyklu miesiączkowego
TSH- 3 generacja )(tarczyca
T3(ft3) tarczyca
T4(ft4) tarczyca
Całą morfologię (ale to już bardziej kontrolnie chyba..)
prolaktyna
prolaktyna po obciążeniu
estradiol
17 OH progesteron
testosteron
androstednion
cholesterol
trójglicerydy
cukier na czczo i po wpiciu glukozy
Później część badań miałam powtarzaną, chodzę do endokrynologa, a teraz znów mi się TSH- 3generacja podniosło... Na szczęście nie tyję tylko chudnę dalej, może dlatego że raczej zwracam uwagę na to co jem! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Może jednak ktoś się włączy do rozmowy na moim wątku!
W skrócie napiszę tylko, że to już nie 14kg, a 22kg!
Idzie świetnie , choć teraz waga bardziej po woli spada, ale jak to się mówi wolniej znaczy skuteczniej!  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karina18 Gość
|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:03 am Temat postu: |
|
|
| A jeśli, ktoś ma napady ciepła, wciaż myśli o jedzeniu, poci się, żyje w ciągłym strecie, ma wahania humorów raz płacze potem się śmieje, boli go brzuch w okolicach miednicy i nie umie zapanowac nad tyl ile i co zje bo to jest silniejsze od tej odoby?Czy to może być spowodowane tarczycą i jak napisać się na badania tarczycy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli podejrzewasz u siebie problemy z tarczycą to powiedz lekarzowi rodzinnemu, aby skierował Cię na badania w co jednak wątpię, bo te badania są bardzo kosztowne! Jeśli chcesz zrobić badanie na własną rękę to są te pierwsze trzy które wypisałam (TSH- 3 generacja )(tarczyca
T3(ft3) tarczyca ,T4(ft4) tarczyca) Jeśli wyniki wyjdą złe to lekarz musi rodzinny musi wypisać Ci skierowanie do poradni endokrynologicznej! Jeśli chodzi o objawy to nie jestem pewna.. owszem pocenie dłoni jest nie jako objawem, ale jeśli chodzi o jedzenie to w moim przypadku tak to ujmę wydaje mi się że chodziło o barak odpowiedni hormonów tarczycowych i tyłam, owszem lubię jeść, ale zawsze lubiłam, a tyłam po 20 roku dopiero... Ja z typowych objawów niedoczynności tarczycy nie mam żadnych nie licząc hirsutyzmu (owłosienia w miejscach typowo męskich) i na tej podstawie zostałam skierowana na badania przez oczywiście prywatnego lekarza! _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 12:13 pm Temat postu: |
|
|
W skrócie napiszę co u mnie; znaczy się z leków hormonalnych nie biorę już nic, tylko na tarczycę ale to penie mi już zostanie, bo to choroba przewlekła... Nie tyję więc nie zawdzięczam chudnięcia wyłącznie lekom ale i swojej silnej woli! Nie chudnę ostatnio, bo moja silna kiedyś wola trochę spadła Nikt nie mówił, że będzie łatwo a ja się nie poddam, bo nie chcę wyglądać znów jak kiedyś, choćby z prostego powodu; łatwiej mi ,,oddech złapać''! W maju idę na badania hormonalne i zobaczymy jakie będą wyniki!  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hanius
|
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Ja przez ostatnie latka puchłam w oczach bez nadmiernego objadania się. Podejżewałam tarczycę ale hormony okazały się być w normie. Gdy osiągnęłam półap 86 kg Masakra przy wzroście 158, przy nieudanych próbach dietowania na własną rękę , skontaktowałam się z dietetyczką. Ustawiła mi dietę ograniczającą do minimum węglowodany oraz nabiał (skaza białkowa karmionej piersią córeczki) i to okazało się strzałem w dziesiątkę. Waga zaczęla lecieć w dół. Widać mój organizm nie toleruje tych właśnie grup spożywczych.
Wiem ze trudno jest podjąć decyzję o odchudzaniu a jeszcze trudniej w niej wytrwać dlatego serdeczne gratulacje dla gazdego zgubionego kilograma i wytrwałości do końca:) _________________ ...Co nas nie zabija to nas wzmacnia...
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 12:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj hanius! Tobie też życzę wytrwałości! Dobrze że wiesz w czym tkwi problem tak jak ja teraz!
Dzisiaj poszłam na badania hormonalne dopiero bo mi się dni cyklu pomyliły i wszystko przepadło i nie zrobiłam badań, teraz czekam na wyniki z niecierpliwością i idę do lekarza!
W tym momencie waga się waha ale w górę... Muszę ją ustabilizować, a wiem że ostatnio sobie za dużo pozwalałam i są tego skutki, a lato za pasem i urlop... oj, będzie ciężko Myślę jednak, że dam radę!  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Siguroz

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 1:53 pm Temat postu: |
|
|
| Gratuluje przede wszystkim wytrwałości. NIe przesadz tylko z tym wszystkim - jak tak zameczysz orgaznizm to pozniej jest awersja i brak ochoty na jakiekolwiek cwiczenia :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 8:28 pm Temat postu: |
|
|
A kto powiedział, że ja się czymkolwiek zamęczam?? A już ćwiczeniami to najmniej, bo w zasadzie na dzień dzisiejszy to ich nie ma:oops co nie znaczy, że nie pracuję nad tym, bo zasadzie każda forma ruchu jest dobra jak jazda na rowerze, długie spacery itp. Nie męczy mnie nic, bo prawdopodobnie przez zdiagnozowaną chorobę i leki schudłam co nie znaczy, że diety nie było, była! Natomiast męka zaczyna się teraz z utratą ostatnich kilogramów i ustabilizowaniem wagi! :  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
liniaosa
|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 9:32 pm Temat postu: |
|
|
| Wiesz co, ruch jest na pewno ważny jeżeli chodzi o odchudzanie, ale wydaje mi się, że jednak dobra dieta, to podstawa. Taka jest prawda, że w większości to co jemy, ma wpływ na nasz wygląd, samopoczucie, dolegliwości, które nam dokuczają. Współczesna żywność nie jest do końca zdrowa, modyfikowana genetycznie, naszpikowana konserwantami - codziennie spożywamy produkty, które niewiele wspólnego maja ze zdrową żywnością, nawet, jeżeli na taka wyglądają. Jest na szczęście na to sposób. Specjaliści z centrum medycznego Vimed opracowali indywidualną dietę opierająca się na kodzie metabolicznym - to w połączeniu z odpowiednią terapią przynosi bardzo dobre rezultaty w walce z nadwaga, ale również i dolegliwościami z nią związanymi. Wydaje mi się, ze warto zwrócić na taki rodzaj terapii uwagę, bo może to naprawdę pomóc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Reklamy, reklamy bla, bla, bla....
Za długo sobie radziłam sama bez jakichkolwiek wspomagaczy, dietetyków itp., itd (nie licząc leków na moje zaburzenia)żeby teraz dać się wciągać w coś za co zwyczajnie przyjdzie mi przede wszystkim ZAPŁACIĆ!
Jestem zwyczajnym człowiekiem w małej miejscowości, który prowadzi zwyczajne życie i jeśli chodzi o dietę próbuję znaleźć w zasięgu swoich możliwości finansowych sposób na zdrowie i zgrabną sylwetkę!
Dieta to nie jest coś na parę miesięcy tylko na całe życie więc dużo czytam różnych źródeł co mogę, a czego nie! odpowiadając jeszcze w kontekście nie zdrowej, zatrutej żywności to może przestańmy oddychać, bo też zatrute! W dzisiejszych czasach niczego do końca nie możemy być pewni, bo co będziemy śledzić towar od producenta co się z nim dzieje? Trochę wiem o żywności , bo lata pracuję w sklepie spożywczym i mniej więcej wiem czego absolutnie nie tykać! Zdrowa żywość przede wszystkim KOSZTUJE i nie każdego na to stać, a i tak nie udowodniono, że jest jakoś bardziej korzystna dla nas... Co do swojej diety to i tak już wydaję więcej żeby nie jeść monotonnie tak jak np. kiedyś chleb z pasztetem na śniadanie i na kolację itp. dodatkowo warzywa głównie pomidory, serek wiejski, jogurty to są rzeczy, których w mojej diecie przed ochudzaniem nie było.... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fitman
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Życzę wytrwałości! Pozdrawiam! _________________ jak szybko schudnąć |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziu83

|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 9:00 pm Temat postu: |
|
|
W tym całym zamieszaniu, zapomniałam napisać o moich wynikach, które już miałam przed urlopem czyli końcem czerwca, a w skrócie wszystkie badania wyszły dobrze oprócz prolaktyny na którą dostałam bromergon... teraz po wizycie i ginekolog wiem, że wszystko w porządku i została mi do leczenia tarczyca przy której TSH mi skacze to w górę to w dół i skutkiem tego lekarz na ostatniej wizycie podniósł mi dawkę leku...
ogółem czuję się dobrze, a na wakacjach przytyłam tylko 1,5kg, które szybko zbiłam po powrocie i wagę choć nie najniższą i do końca zadowalającą utrzymuje się między 71-73kg. Teraz robię swoje, choć staram się zajść w ciążę, a później będę ''dokańczać'' swoje odchudzanie po ewentualnej ciąży!  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|